Spoštovani,
danes vam prepošiljam kar tri pošte strokovnega sodelavca PZS Prašnikar Dušana, zato prosim bodite pozorni.sledita še dve.
Najprej je tu razpis seminarja za nove varuhe narave, termini, cena, način prijave….( priponka ).
Obenem ugotavljam da ni povratnih informacij iz PD našega MDO o novih VGN, ki so opravili tečaj v l. 2023. Nove varuhe so tako lani dobili v : PD Ljubljana – Matica, PD Pošte in Telekoma, PD Rašica in PD RTV. Ni problem dobiti podatke o novih VGN, dobijo se na spletni strani KVGN, problem je v nekomunikaciji PD in povratnih informacijah ki jih ni.
Izobraževanje za VGN ni poceni in namen je da novi VGN vključijo v delo v društvih in v Odbor VGN na nivoju MDO. Iz leta v leto ugotavljam da se novi VGN izgubijo in velikokrat svojo pot končajo s seminarsko nalogo. Če je drugače se motim, ampak po odzivu na moje dopise, informacije, pobude…. je moja ugotovitev pač taka kot je.

Pozdravljeni,
Poleg razpisa za licenčno usposabljanje je objavljen tudi razpis za usposabljanje Varuh gorske narave.
Prosimo, da novico razširite v okviru vaših MDO.

Termini terenskega dela:
1. terenski del: 12. maj – Lisca
2. terenski del: 26. maj – Nanos
3. terenski del: 2. junij – Pokljuka in Vrata
Teoretična predavanja preko spleta bodo izvedena v maju v večernem času, termini bodo sporočeni naknadno.

Strošek: 220 €
Rok za prijave: 10. april 2024
Prijava na Usposabljanje se izvede preko portala Naveza. Prijavo uredi društveni skrbnik sistema.
Pogoj za prijavo: članstvo v PD, starost najmanj 18 let, dokončana V. stopnja splošne izobrazbe.
Pri prijavi je možnost soglasja za posredovanje kontaktnih podatkov za potrebe skupnega prevoza.

ZBOR ODSEKOV VGN  bo 23. marca 2024 na Kopah. Seznama kandidatov- tk še niman, kot vedno bo licenčno usposabljanje v dopoldanskem času na Kopah. Zbor odsekov se bo odvijal ta dan ob 15. uri.

Na spletni strani KVGN je objavljen tudi razpis, objavljeno je bilo 7. februarja.
V kolikor bo še kaj novega vas obvestim, prav tako pa lahko tudi sami, tako varuhi kot PD preverite svoje “pravice in dolžnosti” glede obnove licenc v dokumentih – knjižicah.
Lep naravovarstveni pozdrav, 
Nevenka Rajhman 
OVGN MDO Ljubljana

Spoštovani, v priponki pošiljam letni plan delovanja OVGN pri MDO PD Ljubljane za leto 2024,  ki pa se z vašim – našim sodelovanjem tudi lahko obogati.

Na našem letnem sestanku smo se dogovorili za več sodelovanja med VGN in GS v MDO na način, da se obveščamo o posameznih akcijah in s tem poskušamo povečati udeležbo na posameznih dogodkih.
 
Lep pozdrav, varen korak
Nevenka Rajhman
OVGN MDO Ljubljana 

Ljubitelje narave vabim na zanimivo in aktualno predavanje o velikih zvereh pri nas.
Predstavitev bo ob svojih diapozitivih pripravil biolog Rudi Kraševec – predsednik društva Dinaricum, ki povezuje vse, ki jih zanima narava, največ pozornosti pa namenjajo velikim zverem, zlasti volkovom.
Predstavitev bo v torek, 13.  junija 2023 ob 17. uri v prostorih PD Ljubljana-Matica na Trdinovi 8 v Ljubljani (1. nadstropje).
Seznanili se bomo z značilnostmi nekaterih naših zveri, z njihovo številčnostjo in s koristmi, ki jih zveri kot bistveni del ekosistema predstavljajo. Govor bo seveda tudi o konfliktih, ki se ponekod pojavljajo in o načinu njihovega varovanja.
Dogodek bo predvidoma trajal dobro uro, predavatelju pa boste lahko zastavili tudi kakšno zanimivo vprašanje.
Vljudno vabljeni.
Bojan Oblak
načelnik Odseka za varstvo narave in gorsko stražo
pri PD Ljubljana Matica

Vodniški odbor MDO PD Ljubljane vabi vodnike PZS  na strokovno ekskurzijo na otok Krk (568 m), ki bo v soboto 16. in v nedeljo 17. septembra, 2023. Strokovna tema letošnje ekskurzije bo Varovanje gorske narave.
Prvi dan bomo opravili del poti Camino Krk. Drugi dan bomo osvojili najvišji vrh otoka Krka Obzova (568 m).
 
Odhod s parkirišča Lidl Vižmarje bo v soboto, 16. septembra, 2023, ob 6 h.
Prihod domov bo v nedeljo, 17. septembra, 2023, v večernih urah.
Cena izleta je 60 €, vključuje prevoz in polpenzion.
Prijave zbiramo do torka, 12. septembra, 2023, na naslov niko.bertoncelj@gmail.com.
 
Prosimo, da o izletu obvestite tudi vaše kolege vodnike.
 
Vabljeni!
 
Niko Bertoncelj
Načelnik Vodniškega odbora MDO PD Ljubljane

Ljubitelje narave vabim na zanimivo in aktualno predavanje o velikih zvereh pri nas.
Predstavitev bo ob svojih diapozitivih pripravil biolog Rudi Kraševec – predsednik društva Dinaricum, ki povezuje vse, ki jih zanima narava, največ pozornosti pa namenjajo velikim zverem, zlasti volkovom.
Predstavitev bo v torek, 13.  junija 2023 ob 17. uri v prostorih PD Ljubljana-Matica na Trdinovi 8 v Ljubljani (1. nadstropje).
Seznanili se bomo z značilnostmi nekaterih naših zveri, z njihovo številčnostjo in s koristmi, ki jih zveri kot bistveni del ekosistema predstavljajo. Govor bo seveda tudi o konfliktih, ki se ponekod pojavljajo in o načinu njihovega varovanja.
Dogodek bo predvidoma trajal dobro uro, predavatelju pa boste lahko zastavili tudi kakšno zanimivo vprašanje.
Vljudno vabljeni.
Bojan Oblak
načelnik Odseka za varstvo narave in gorsko stražo
pri PD Ljubljana Matica

Ljubiteljem narave toplo priporočam ogled še dveh dokumentarnih oddaj nacionalne TV, ki sta bili na sporedu v tem tednu. Kdor ima možnost časovnega zamika za teden dni si ju lahko še ogleda na TV aparatu, sicer pa sta dostopni v spletnem arhivu 365.rtvslo.si/.

»Na poti z dr. Nado Praprotnik« je bila na 1.programu TV Slovenija v ponedeljek, 5.6.23 ob 11.uri.

Nada Praprotnik je bila slovenska botaničarka, zaposlena v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, vodila pa je tudi Alpski botanični vrt Julijana v Trenti. Od nas se je za vedno poslovila pred mesecem dni in ta dokumentarec (iz leta 2015) so ponovno predvajali v njen spomin. Obvezen ogled 

https://365.rtvslo.si/arhiv/na-poti/174330113

Navdušujoč je tudi dokumentarec iz leta 2017 »Zelena energija gozda«, ki je bil na 2.programu TV Slovenija v nedeljo, 4.6.23 ob 19.uri. Zanimivo se mi je zdelo, da v njem nastopajoči predstavniki Zavoda za gozdove (celo nekdanji direktor) govorijo povsem drugače, kot so na nedavnem posvetu varuhov narave v okviru MDO Ljubljana govorili predstavniki taistega zavoda.

Dokumentarec je pravo olajšanje za vse, ki so jim ljuba drevesa in gozd.

https://365.rtvslo.si/arhiv/dokumentarci-izobrazevalni/174587956

Bojan Oblak

OVGN Ljubljana-Matica

 

Spoštovani, 

pošiljam povezavo do novic KVGN, obenem vas obveščam še o aktivnosti Odbora VGN MDO Ljubljana, poleg aktivnosti KVGN s katerimi sem vas seznanila pred kratkim.
 
– najprej ČESTITKE   prejemnikoma Diplome dr. Angele Piskernik za l. 2023, to sta: Ivica Mravlje iz PD Rašica in Bojan Oblak iz PD Ljubljana – Matica.
 
April  2023: sestanek Odsekov VGN MDO Ljubljana
Junij  2023: sobota 03. 06.2023 – naravovarstveni izlet na Lovrenška jezera, izlet bo za udeležence brezplačen, stroške prevoza krije MDO Ljubljana
 
V kratkem bo KVGN na spletni strani komisije objavila tudi razpis seminarja 2023 za nove VGN.
 
Lepe pomladne dni, varen korak,
 
Nevenka Rajhman

Pozdravljeni,

z nekaterimi izmed vas smo se že srečali na dogodkih Mladinske komisije, tekmovanjih, srečanjih, izletih,.. z nekaterimi tudi pred kratkim na spletni predstavitvi delovanja MDO MO. In na prvem mestu moramo pohvaliti vaše požrtvovalno delo v tej prostovoljni organizaciji. Tudi mi, kot člani svojih planinskih društev, vemo, da stvari mnogokrat niso enostavne, zlasti pa potrebujejo ogromno “nevidnega” vloženega dela. Zavedamo se trenutnih težav, s katerimi se soočate mladinski odseki (podražitev avtobusov, pomanjkanje financ, kadra, mladine,…), zato vam želimo priskočiti na pomoč.
 
Menimo, da se lahko s skupnimi močmi ter povezovanjem na območju svoje regije (ter tudi na državni ravni) reši ali olajša marsikatera težava. Zato predlagamo, da se sestanemo, se spoznamo ter skupaj pridemo do težav ter rešitev zanje. Prosimo vas, da izpolnite obrazec na tej povezavi, kjer bi se dogovorili za kraj, mesec, datum, uro srečanja mladinskih odsekov MDO Ljubljane ter Mladinske komisije. Ker vemo, da je vaše delo prostovoljno (tako kot naše), smo se vam pripravljeni popolnoma prilagoditi, naša želja je le, da nekako pridemo skupaj.  
 
Vabljen predsednik MDO Ljubljane, g. Ernest Gradišar,  vsi načelniki mladinskih odsekov, mladi društev, kjer še ni mladinskih odsekov, seveda pa je dobrodošlo, da povabite perspektivne mlade vašega odseka ter vse, ki bi jim iskanje skupnih rešitev v mladinskih odsekih koristilo.
 
Že vnaprej se zelo veselimo srečanja z vami ter iskreno upamo, da nam uspe.
Veliko poguma 
Klara Kavčič iz Mladinske komisije
Vodniški odbor MDO PD Ljubljane vabi vodnike PZS na ledeniško turo na Monte Roso, ki bo 10. in 11. septembra, 2022.
Iz vasi Alagna Valsesia se bomo z žičnico zapeljali na Punta Indren od koder bomo peš nadaljevali do koče Capana Gnifetti (3647 m), hoje ca. 1:30 h.
Prvi dan bomo prikazali ledeniško navezo in vadili reševanje iz ledeniške razpoke. Drugi dan bomo prečkali ledenik Lys in osvojili enega od štiritisočakov Monte Rose, predvidoma Piramide Vincent (4215 m), do vrha je hoje ca. 3 h.
Tura in izobraževanje bo potekalo pod strokovnim vodstvom gorskega vodnika.
Odhod s parkirišča Tivoli bo v soboto, 10. septembra, 2022, ob 4 h.
Prihod domov bo v nedeljo, v poznih večernih urah.
Cena izleta je 320 €, vključuje gorskega vodnika, prevoz, polpenzion in žičnico.
Prijave zbiramo do ponedeljka 8. avgusta, 2022, na naslov mdo.pd.ljubljane@gmail.com.
Vabljeni!
Niko Bertoncelj
Vodniški odbor MDO PD Ljubljane.

Spoštovani,  pošiljam tri informacije:
1.-  na strani Komisije za varstvo gorske narave  je objavljen razpis za seminar  VGN  v l. 2022, vse o letošnjem tečaju in prijavnica je tudi v priponkah
2.-  na Zboru ODSEKOV VGN  19. marca na Kopah smo načelniki Odvorov VGN v MDO dobili v varsto, PD pa v uporabo, dve družabni igri,   namenjeni zlasti mlajšim planincev v zabavo in seveda izobraževanje ob igri.   En komplet je namenjen vsem PD v MDO, seveda po menjavi. Načelnik – ca Odbora bo vodila evidenco izposoje, seveda bodo uporabniki igre    dobili “na reverz”, tako da bodo lahko krožile. Sestavljanka Kozorog in družabna igra sta prijetna popestritev planinskega večera, popoldneva…
Priloženi sta sliki.
3.- sodelujemo tudi z OVGN MDO Gorenjske in letos bodo organizirali tečaj za Gorsko stražo, predvidoma na Uskovnici, v prenovljeni koči.
Toliko zaenkrat, prijetne dni v prebujajoči se naravi.
Nevenka Rajhman
OVGN MDO Ljubljana

Objavljen je razpis za usposabljanje za pridobitev naziva varuh gorske narave. https://www.pzs.si/novice.php?pid=15594
Rok za prijave je 18. april 2022.
Informacija o razpisu bo poslana tudi načelnikom odsekov za VGN, a prosimo, da informacijo razširite znotraj vaših MDO-jev.
Lep pozdrav!
Dušan Prašnikar
strokovni sodelavec

 

Po dolgem času se Vam oglašam. Vem, da bi bilo bolje, da se srečamo v
živo, a epidemiološke razmere nam tega še ne omogočajo. Tako nam ostane
le tako komuniciranje.

1.    Prispevki za Bilten, glasilo MDO PD Ljubljana.

    Najkasneje do 15. 3. 2022 pošljite prispevke za objavo – besedilo in
slike na e.naslov: mdo.ljubljana@pzs.si. Vsebina naj bo zanimiva ali
tudi vzpodbudna za druga društva v MDO. Pišite nam o delu z najmlajšimi,
morda s starostniki, o alpinističnih dosežkih, o dosežkih športnih
plezalcev in podobno.

2.    Volilno leto

Letošnje leto (2022) je volilno leto na mnogih področjih v Sloveniji,
tudi PZS. Upam, da ste predloge za delo v organih PZS pravočasno
posredovali. Volilno leto je tudi za organe MDO: predsednik, namestnik
predsednika, tajnik, 5 članov vodniškega odbora, 5 članov odbora za
planinska pota, 5 članov odbora za varstvo gorske narave, 3 člane odbora
za informiranje in propagando in 3 člane nadzornega odbora. Prosim, da
se z evidentiranimi kandidati pogovorite, če so pripravljeni delati v
določenem organu, nato pa pošljite kandidaturo na e.naslov:
mdo.ljubljana@pzs.si najkasneje do 15. 3. 2022

3.    50. Tabor ljubljanskih planincev

Iščemo soorganizatorja 50. Tabora ljubljanskih planincev. Tabor bo
zadnjo soboto v maju, to je 28. 5. 2022. Del stroškov organizacije bo
kril MDO. Prosimo, da se soorganizator javi najkasneje do 15. 3. 2022 na
e.naslov: mdo.ljublana@pzs.si

Hvala za sodelovanje in lep planinski pozdrav,

Marinka Koželj Stepic, predsednica MDO

MDO PD Ljubljana                      Ljubljana, 12. 1. 2022
Ul. Pavle Jeromnove 12
1000 Ljubljana

O B V E S T I L O

Tole obvestilo je namenjeno načelnikom vodniških odsekov v društvih in predsednikom društev, kjer imajo vodnike, a niso organizirani v odseke. Prosimo predsednike, da s tem obvestilom seznanijo načelnike vodniških odsekov oziroma vodnike.

  1. Na področju vodništva je kar nekaj novosti. Decembra 2021 sta bila sprejeta dva pravilnika:

Pravilnik o organiziranosti vodnikov Planinske zveze Slovenije 

Pravilnik vodnikov Planinske zveze Slovenije.

Disciplinski pravilnik vodnikov PZS

Oba pravilnika sta usklajena z novim Zakonom o športu. Spremembe so predvsem v usposabljanju vodnikov, zlasti osnovni tečaj, in pa licenčnem izpopolnjevanju. Oba pravilnika sta kot priloga tega obvestila. Predlagam, da oba proučite in če so kakšne nejasnosti, postavite vprašanje in bomo s skupnimi močmi nejasnosti razjasnili.

Vprašanja pošljite na MDO PD Ljubljana, na e.naslov: mdo.ljubljana@pzs.si

  1. Letos je volilno leto za vse organe PZS in tudi MDO. Kot vodnike vas prosim, da razmislite, koga boste predlagali v vodniški odbor pri MDO PD Ljubljana. Pogoj je seveda to, da je kandidat registriran vodnik in ima veljavno licenco. Dobro mora poznati oba pravilnika. Priporočljivo je še, da je inštruktor planinske vzgoje. Vodniški odbor ima vodjo in štiri člane.

Prosim, da do konca januarja 2022 sporočite imena kandidatov na MDO PD Ljubljana, e.naslov: mdo.ljubljana@pzs.si

Lep planinski pozdrav                                                           Marinka Koželj Stepic,                                                                                                                   predsednica MDO PD Ljubljana