NAPOVEDI DOGODKOV

Razpis izleta z naravovarstveno vsebino

                               ORLOVA POT OB REŠKEM JEZERU                                              Sobota, 24. 9. 2022

          Tokrat nas bo pot vodila v nam manj znane predele Slovenije, na Kočevsko. Zbrali se bomo ob 7,00 uri pod halo Tivoli in se odpeljali v Kočevsko Reko. Od tu se bomo podali na Orlovo pot ob Reškem jezeru.

          V drugi polovici prejšnjega stoletja je nastalo v Sloveniji več umetnih jezer. Čeprav so spremenila pokrajino, so se živali hitro navadile nanje in jih poselile. Reško jezero pod Kočevsko Reko je postalo domovanje enega največjih orlov v Evropi, orla belorepca. Po njegovem življenjskem domovanju nas na igriv in poučen način popelje Orlova pot. Kočevska Reka leži ob vznožju Goteniškega Snežnika na višini 560 m. Širša okolica je bila po drugi svetovni vojni zaprta za javnost, zato ima ta kraj še vedno nekoliko skrivnosten pridih. Zahodno in južno od naselja teče Reški potok, ki pozneje ponikne. Leta 1978 so potok pregradili in nastalo je jezero. Ribiči so v novo nastalo jezero naselili več vrst rib. Te so privabile ribojede ptice, med katerimi je tudi orel belorepec. Ta orel je dolg do 90 cm, tehta 4 do 7 kg, razpon njegovih kril je kar od 220 do 250 cm. V naravi živi do 35 let, v ujetništvu pa več. Orel belorepec je razširjen po vsej Evraziji. V Sloveniji naj bi gnezdilo 8 do 11 parov. Gnezdo zgradi visoko nad tlemi in ga uporablja lahko več let zapored. samica znese letno 1 do 3 jajca, iz katerih se v dobrem mesecu izvalijo goli mladiči. Prvič poletijo iz gnezda, ko so stari 3 mesece. Če bomo imeli srečo, bomo morda to veliko ptico celo videli, a prav gotovo bomo med hojo po Orlovi poti doživeli spokojnost gozda.

          Hoja bo bolj ravninskega značaja. Za celotno pot z ogledi bomo potrebovali 2, morda 3 ure. Ogledali si bomo tudi naselje Kočevska Reka. Povratek v Ljubljano bo v popoldanskih urah. Organiziran bo brezplačni prevoz s posebnim avtobusom.

          Oprema: pohodniška ter nekaj proti vetru, mrazu in morebitnim padavinam in še kak sendvič in brezalkoholni napitek.

          Prijave najkasneje do 22. 9. 2022 pri Nevenki Rajhman GSM 041 872 341.

 

Spoštovani, 

v vednost in kot VABILO vam pošiljam informacijo o letošnjem ogledu rastišč alpske možine v mesecu avkusru 2022, ki bo v nedeljo 7. avgusta. 

Organizira ga VGN MDO Gorenjske, zato vas prosim če se prijavite na mail Gorjup Mojce,
Zaradi lažje organizacije lepo prosim.da svojo udeležbo prijavite na: gorjup.mojca@gmail.com
Zaradi evidence aktivnosti našega VGN v MDO Ljubljana vas prosim, če  tudi me obvestite o udeležbi. Ogleda se bom udeležila in bom vesela našega poletnega srečanja. V mesecu septembru pa se srečamo na letnem sestanku.
Prijazno vabljeni, predlagam da se kontaktirate-mo glede skupnih prevozov ( stroški, varovanje narave…). 
P.s. glede morebitnega skupnega  odhoda proti Orožnovi koči pod Liscem nam bo Mojca verjetno še kaj javila in vam posredujem!
Srečno in uživajte-mo v naravi.

Pozdravljeni, kot sem obljubila pošiljam še potrditev in ure odhoda proti Orožnovi koči nad Bohinjsko Bistrico.

Zbor je:
– ob 7. uri zjutraj pred Mercatorjem na parkirišču v B. Bistrici
ali ob 7.30 uri na parkirnem prostoru v Ravnah nad   B. Bistrico
– lahko se podate v lastni režiji proti Orožnovi koči, od koder se boste – mo lahko pridružili skupnemu pohodu proti  rastišču    alpske možine.
Upam da se srečamo,
Nevenka Rajhman
OVGN MDO Ljubljana 
Spoštovani,  prepošiljam vam VABILO predsednika Komisije za varstvo gorske narave  Marijana Denše na letno srečanje VGN in GS, ki je organizirano na Velem polju – več o tem v dopisu v tem linku.  
V  zadnji e pošti sem vas pozvala k udeležbi za usposabljanje planincev za naziv GORSKI STRAŽAR, upam da imamo-te kandidate, zato vas prosim za povratno informacijo o morebitnih prijavah na izobraževanje za GS. 
Za srečanje VGN 3.7.2022 na Velem polju se prijavite meni ( e naslov imate ) ali na tel. št.  041 872 341  – Nevenka.
V mesecu juliju ne planiram-o posebnih aktivnosti, avgusta pa vas bom obvestila o DNEVU  ALPSKE MOŽINE / Orožnova koča za Liscem ali Črna prst /, v mesecu septembru planiram organizirati naše letno srečanje, predvidoma po 10. 09.2022. 
V pričakovanju  našega srečanja v “botaničnem vrtcu” na Velelm polju vas lepo pozdravljam, želim prijetna doživetj v naravi ter SREČNO na planinskih poteh.
Nevenka Rajhman
VGN MDO LJubljana

Celodnevno planinsko dogajanje v Kamniški Bistrici, doživetja za mlade planince, družine in odrasle, vodeni planinski in turnokolesarski izleti, plezanje na plezalnem stolpu, predstavitev gorskega reševanja, osrednja prireditev s sprevodom

Spoštovani, 

bliža se SOBOTA, 4. junij 2022, ko bomo šli na obljubljeni  NARAVOVARSTVENI IZLET , tema je VODE ZGORNJESAVSKE DOLINE.
Izlet poteka v organizaciji PD LPP Ljubljana, brezplačen prevoz pa nam zagotavlja MDO LjubljanaPohod bo potekal pod strokovnim vodstvom Marinke Koželj, Stepic in vodnika  PD LPP.
Bodite pozorni na URO ODHODA. ( 6.30 iz LPP, cca ob 6.45 uri  Tivoli).
PRIJAVE sprejemam  JAZ na tel.   041  872   341   – NEVENKA / v kolikor ne bom dosegljiva velja tudi resna  prijava na SMS: ob prijavi navedite:
– ime, priimek, PD in telefonsko številko.
 Prosim pa tudi, če kdo zadnji trenutek ugotovi da se ne more udeležiti izleta  DA SE ODJAVI, da ne izgubljamo časa ali koga ne pustimo na postaji.☀
 Vstopna postaja je pri LPP,  druga postaja je v Tivoliju, na parkirišču za avtobuse. Tam bo kontaktna oseba  Marija Miklič, PD RTV ljubljana /  tel. št.  040  567  847.
Prisrčno vabljeni, tema je aktualna in zanimiva, prevoz bo brezplačen – potrebujemo dobro voljo in dobro družbo.
Nevenka Rajhman
OVGN  MDO Ljubljana
p.s. jaz vstopim v avtobus  na Jesenicah

MDO PD LJUBLJANE in Planinsko društvo ŠENTVID PRI STIČNI VABITA na 50. PLANINSKI TABOR, ki bo v soboto, 28. maja 2022, pri Lavričevi koči na Gradišču nad Šentvidom pri Stični.

Pričetek 50. planinskega Tabora planincev MDO PD Ljubljane, s kulturnim in zabavnim programom bo ob 10.uri in 30 minut. Poskrbljeno bo za hrano, pijačo in glasbo. Enolončnica bo brezplačna. 

Smeri pristopa:
1. Iz Ivančne Gorice 1 ura in 30 min
2. Iz Stične (parkirišče pri samostanu) 1 ura
3. Iz Šentvida (parkirišče pri OŠ) 1 ura
Vlak iz Ljubljane odpelje v Ivančno Gorico ob 7. uri in 34 min.

Tabor bo ob vsekem vremenu, saj je prireditev pod šotorom

VIDIMO SE PRI LAVRIČEVI KOČI !

Spoštovani,
 pošiljam  obvestilo  program Letnega srečanja VGN, ki bo 29.9.2021 v Planinski koči na Planini nad Vrhniko ter  o zaključku  seminarja VGN za l. 2021. Kot je opozorjeno je potrebna prijava in seveda izpolnjevanje pogoja PCT.
Za VGN MDO Ljubljana je to srečanje tako rekoč “na pragu” in  upam, da se ga boste udeležili. Sama se tega srečanja ne morem udeležiti, z PD Mercator odhajamo na potepanje po Biokovem,  le-to nam je lani odpadlo. 
Čestitam vsem letošnjim tečajnikom VGN in upam da bomo naše delo pri varstvu narave nadaljevali skupaj.
Prijetno in upešno druženje vam želim,
Nevenka Rajhman
VGN MDO Ljubljana
Spoštovani, bliža se jesen in naše jesenske aktivnost. Posredujem vam obvestilo strokovnega sodelavca PZS Prašnikar Dušana o letnem srečanju varuhov gorske narave. Navedene so predvidene aktivnosti, kot piše pa podrobnosti še sledijo. 
Prosim vas, da o tej aktivnosti obvestite odseke VGN in GS ter zainteresirane varuhe, ljubitelje narave, ki niso organazirani v odsek, a kot posamezniki delujejo v društvih.
V mesecu oktobru ali novembru pa planiramo naše letno srečanje VGN na območju MDO Ljubljana. Ali bo to srečanje na sedežu PD Ljubljana Matica ali kot lani preko interneta pa seveda še ne vem-o.
Upajmo, da se vidimo v “živo”. 
Vsekakor ostanite-mo zdravi in do naslednejga obvestila uživajte v naravi tako v dolini, kot kje višje.
Lep pozdrav,
Nevenka Rajhman
OVGN MDO Ljubljana