Na velikonočni ponedeljek na Krk – Obzovo

Na velikonočni ponedeljek na Krk – Obzovo 1.4.2013

To ni prvoaprilska šala – podali se bomo na že tradicionalni izlet, tokrat na Obzovo, 568 m, najvišji vrh otoka Krk.

 Tudi tokrat nas vabijo člani PD Kamnik, da se jim pridružimo in skupaj kar najbolj racionalno zasedemo avtobus. Odhod posebnega avtobusa bo ob 6,40 uri iz Tivolija. Avtobus nas bo peljal proti Primorski. Državno mejo bomo prečkali pri Jelšanah in nato nadaljevali vožnjo skozi Reko in po Krškem mostu prispeli na otok Krk ter dalje proti Punatu do izhodišča naše peš poti.
Otok Krk je največji otok v Jadranu. Na severnem in zahodnem delu je bolj ravninski in turistično manj zanimiv. V tem delu so Hrvati namestili velike naftne rezervoarje. Južni in vzhodni del otoka je geografsko dokaj razgiban, tu se nahaja najvišji vrh otoka, Obzovo, 568 m. V tem delu je tudi več turističnih krajev: Baška, Stara Baška, Punat z veliko marino in glavno mesto Krk, katerega zgodovina sega v rimske čase.
Pot se bo zlagoma dvigala, mestoma je celo ravninska, in po 2 – 3 urah hoje bomo stopili na vrh Obzovo. Vrh je ob lepem vremenu izredna razgledna točka. Pogled seže po vsej verigi Velebita do vrhov Gorskega Kotarja, na Učko in otoke Cres, Lošinj in še druge manjše. Po krajšem postanku bomo pot nadaljevali po grebenu in se v sedlu Lipica (400 m) pričeli v ključih spuščati po zagruščeni stezi proti cerkvi Majke Božje Gorićke (127m). Do tu bo skupne hoje 4 – 5 ur. Tu nas bo pričakal avtobus in odpeljal v Baško na obalo. Tisti, ki jim ni do tako dolge in zahtevne, kamnaste poti, se bodo peljali z avtobusom do cerkve Majke Božje Gorićke in se nato počasi peš spustili v Baško do obale. Za to pot bodo potrebovali kako uro in pol. Popoldne se bosta obe skupini sešli na obali v Baški ter se odpeljali nazaj v Ljubljano.
Oprema: pohodniška obutev, pohodniške palice, športna oblačila, nekaj proti vetru, mrazu in morebitnemu dežju ter hrano in pijačo. Ob poti ni nobene možnosti oskrbe, sicer pa sem prepričana, da bo v naših nahrbtnikih še veliko prazničnih dobrot.

NE POZABITE VELJAVNEGA DOKUMENTA ZA PREHOD DRŽAVNE MEJE!

Prijave zbira Marinka Koželj Stepic, GSM 031 533 181 najkasneje do četrtka 29. 3. 2013 oziroma do zasedbe mest. Cena prevoza bo približno 15 €, a je odvisna od števila udeležencev.