Klek

Na velikonočni ponedeljek na Klek – 1181m


Na velikonočni ponedeljek 21. 4. 2014 se bomo zbrali ob 6,35 uri v Tivoli in se odpeljali na Hrvaško do Ogulina.
Klek (1181 m) se nahaja v prostranem planinskem območju Velike Kapele. Vrh niti ni posebno visok, a je eden od najbolj obiskanih vrhov na Hrvaškem. Ima obliko 3 – 4 km dolgega hrbta, ki ga do višine 1000 m pokrivajo gozdovi. Za planince je najbolj privlačna 200 m visoka glava. Stene so mestoma navpične in zato zelo priljubljene pri alpinistih. Klek je odigral pomembno vlogo v zgodovini hrvaškega planinstva in alpinizma, zato so njegov obris nahaja v znaku Hrvatskog planinarskog saveza. Klek so si za svoje domovanje izbrale hrvaške “vještice”, ki se pogosto družijo s slovenskim “coprnicami”, ki imajo svoj dom na Slivnici nad Cerkniškim jezerom.
Pripeljali se bomo mimo Ogulina na Bjelsko (625 m). Od tu bomo šli peš po zložni poti, ki je obenem botanična učna pot, proti planinskemu domu Klek (1000 m). Od tu dalje vodi zahtevna pot, ki je deloma zavarovana z jeklenico, na vrh. Vzpon na vrh je zanimiv in predstavlja pravi alpski doživljaj, v primeru mokrih skal pa je tudi zelo nevaren. Vrh je odlična razgledna točka, saj pogled seže proti Ogulinu, jezeru Sabljaćina in do Bjelolasice. Še posebno zanimiv je pogled na slikovite stene Klečice.
Skupne hoje bo za 4 – 5 ur. V kolikor bo še volja in čas, si bomo ogledali še enega izmed izvirov reke Dobre. Povratek v Ljubljano bo v večernih urah. Cena prevoza bo odvisna od števila planincev, a ne več kot 14 €.
Oprema: dobri planinski čevlji, pohodniške palice, športna oblačila, nekaj proti mrazu, vetru in morebitnemu dežju, hrana in pijača. .

NE POZABITE VELJAVNEGA DOKUMENTA ZA PREHOD DRŽAVNE MEJE!

Prijave zbira Marinka Koželj Stepic, GSM 031 533 181