Klek

Na velikonočni ponedeljek na Klek – 1181m


Na velikonočni ponedeljek 21. 4. 2014 se bomo zbrali ob 6,35 uri v Tivoli in se odpeljali na Hrvaško do Ogulina.
Klek (1181 m) se nahaja v prostranem planinskem območju Velike Kapele. Vrh niti ni posebno visok, a je eden od najbolj obiskanih vrhov na Hrvaškem. Ima obliko 3 – 4 km dolgega hrbta, ki ga do višine 1000 m pokrivajo gozdovi. Za planince je najbolj privlačna 200 m visoka glava. Stene so mestoma navpične in zato zelo priljubljene pri alpinistih. Klek je odigral pomembno vlogo v zgodovini hrvaškega planinstva in alpinizma, zato so njegov obris nahaja v znaku Hrvatskog planinarskog saveza. Klek so si za svoje domovanje izbrale hrvaške “vještice”, ki se pogosto družijo s slovenskim “coprnicami”, ki imajo svoj dom na Slivnici nad Cerkniškim jezerom.
Pripeljali se bomo mimo Ogulina na Bjelsko (625 m). Od tu bomo šli peš po zložni poti, ki je obenem botanična učna pot, proti planinskemu domu Klek (1000 m). Od tu dalje vodi zahtevna pot, ki je deloma zavarovana z jeklenico, na vrh. Vzpon na vrh je zanimiv in predstavlja pravi alpski doživljaj, v primeru mokrih skal pa je tudi zelo nevaren. Vrh je odlična razgledna točka, saj pogled seže proti Ogulinu, jezeru Sabljaćina in do Bjelolasice. Še posebno zanimiv je pogled na slikovite stene Klečice.
Skupne hoje bo za 4 – 5 ur. V kolikor bo še volja in čas, si bomo ogledali še enega izmed izvirov reke Dobre. Povratek v Ljubljano bo v večernih urah. Cena prevoza bo odvisna od števila planincev, a ne več kot 14 €.
Oprema: dobri planinski čevlji, pohodniške palice, športna oblačila, nekaj proti mrazu, vetru in morebitnemu dežju, hrana in pijača. .

NE POZABITE VELJAVNEGA DOKUMENTA ZA PREHOD DRŽAVNE MEJE!

Prijave zbira Marinka Koželj Stepic, GSM 031 533 181

20.Jurčičev pohod

Planinsko društvo Saturnus organizira:
20. JURČIČEV POHOD
OD VIŠNJE GORE DO MULJAVE – sobota, 02.03.2013

20. Jurčičev pohod po deželi našega prvega romanopisca in njegovih literarnih junakov, ki jo pripravita občina Ivančna Gorica in Planinsko društvo Polž ter tako počastita obletnico rojstva pisatelja Josipa Jurčiča in 120 letnico Planinske zveze Slovenije.
Pohod se začenja v starem mestnem jedru Višnje Gore, prvi del poti nato vodi navkreber, mimo ostankov gradu grofov višnjegorskih čez Pristavo in Zavrtač do Polževega, ki je najvišja točka poti. Nato sledi lahkotna pot po krajih, kjer je Josip Jurčič črpal motive za svoje pripovedi in romane. Po dobrih treh urah hoje se pohod konča na Muljavi.
Pohod je nezahteven, vodi ga Tone Kresnik – tel. št 041-987-893, prijave zbira Stane Curk na tel. št. 031-540-554.
Razmere so zimske, zato je priporočljivo imeti manjše dereze.
Prevoz je z vlakom in sicer:
Odhod vlaka iz Ljubljane proti Višnji Gori je ob 7.35 uri
Odhod vlaka iz Vodmata je ob 7.38 uri.
Za avtobusni prevoz z Muljave nazaj v Višnjo Goro je poskrbljeno.
Povratek vlaka iz Višnje Gore v Ljubljano je ob 16.56 uri.
Udeležite se pohoda, ne bo vam žal.
Zbirnega mesta ni, zato se vidimo na vlaku.
Tone Kresnik

Na velikonočni ponedeljek na Krk – Obzovo

Na velikonočni ponedeljek na Krk – Obzovo 1.4.2013

To ni prvoaprilska šala – podali se bomo na že tradicionalni izlet, tokrat na Obzovo, 568 m, najvišji vrh otoka Krk.

 Tudi tokrat nas vabijo člani PD Kamnik, da se jim pridružimo in skupaj kar najbolj racionalno zasedemo avtobus. Odhod posebnega avtobusa bo ob 6,40 uri iz Tivolija. Avtobus nas bo peljal proti Primorski. Državno mejo bomo prečkali pri Jelšanah in nato nadaljevali vožnjo skozi Reko in po Krškem mostu prispeli na otok Krk ter dalje proti Punatu do izhodišča naše peš poti.
Otok Krk je največji otok v Jadranu. Na severnem in zahodnem delu je bolj ravninski in turistično manj zanimiv. V tem delu so Hrvati namestili velike naftne rezervoarje. Južni in vzhodni del otoka je geografsko dokaj razgiban, tu se nahaja najvišji vrh otoka, Obzovo, 568 m. V tem delu je tudi več turističnih krajev: Baška, Stara Baška, Punat z veliko marino in glavno mesto Krk, katerega zgodovina sega v rimske čase.
Pot se bo zlagoma dvigala, mestoma je celo ravninska, in po 2 – 3 urah hoje bomo stopili na vrh Obzovo. Vrh je ob lepem vremenu izredna razgledna točka. Pogled seže po vsej verigi Velebita do vrhov Gorskega Kotarja, na Učko in otoke Cres, Lošinj in še druge manjše. Po krajšem postanku bomo pot nadaljevali po grebenu in se v sedlu Lipica (400 m) pričeli v ključih spuščati po zagruščeni stezi proti cerkvi Majke Božje Gorićke (127m). Do tu bo skupne hoje 4 – 5 ur. Tu nas bo pričakal avtobus in odpeljal v Baško na obalo. Tisti, ki jim ni do tako dolge in zahtevne, kamnaste poti, se bodo peljali z avtobusom do cerkve Majke Božje Gorićke in se nato počasi peš spustili v Baško do obale. Za to pot bodo potrebovali kako uro in pol. Popoldne se bosta obe skupini sešli na obali v Baški ter se odpeljali nazaj v Ljubljano.
Oprema: pohodniška obutev, pohodniške palice, športna oblačila, nekaj proti vetru, mrazu in morebitnemu dežju ter hrano in pijačo. Ob poti ni nobene možnosti oskrbe, sicer pa sem prepričana, da bo v naših nahrbtnikih še veliko prazničnih dobrot.

NE POZABITE VELJAVNEGA DOKUMENTA ZA PREHOD DRŽAVNE MEJE!

Prijave zbira Marinka Koželj Stepic, GSM 031 533 181 najkasneje do četrtka 29. 3. 2013 oziroma do zasedbe mest. Cena prevoza bo približno 15 €, a je odvisna od števila udeležencev.

Potepanje po otoku Lastovo

LASTOVO, 30. 4. – 4. 5. 2013

PD Kamnik organizira planinsko potepanje po otoku Lastovo. Ker ne bodo sami zasedli vseh mest, vabijo tudi člane drugih PD, da se jim pridružijo..


Ta otok je najbolj oddaljen, stalno naseljen otok na Jadranu. Po drugi svetovni vojni in še nekaj časa po osamosvojitvi je bila na njem vojska in je zato veljal za turistično dokaj zaprt otok. V zadnjih letih je prišlo do temeljite spremembe; otok je odprt za vse turiste, na otoku ni več vojakov, so pa še vedno vidni ostanki vojaških objektov.
V torek 30. 4. 2013 se bomo v poznih večernih urah s posebnim avtobusom odpeljali iz Ljubljane v Split in nato s trajektom na otok Lastovo. Na otoku si bomo ogledali veliko zanimivosti iz bližnje in daljne zgodovine, se vzpeli na dva razgledna vrhova, Hom (417 m) in Sozanj (230 m), se z ladjico odpeljali na enega od 46 otočkov, kjer bomo po krajši, zanimivi turi okušali dobre ribe in še kaj. Na otoku Lastovo bomo nastanjeni v hotelu Solitudo, kjer bomo imeli pol penzionsko oskrbo za tri dni. Imeli bomo skupno kosilo na izletu z ladjico ter ob povratku nekje blizu Šibenika. Vrnili se bomo 4. 5. 2013 v poznih večernih urah. Spotoma si bomo ogledali še Dioklecianovo palačo v Splitu ter trdnjavo Klis pri Splitu.
Priporočljiva oprema: pohodniški čevlji, pohodniške palice, športna oblačila, nekaj proti vetru, mrazu in morebitnemu dežju ter nekaj hrane za popotnico in kakšno energetsko ploščico. Najbolj vroči naj vzamejo še kopalke in kopalne brisače, vsi pa zaščito pred soncem – maže in klobučke.

NE POZABITE VELJAVNEGA DOKUMENTA ZA PREHOD DRŽAVNE MEJE!

Stroški tega potepanja še niso znani, bodo pa ob prijavi.
Prijave zbira najkasneje do 3. 4. 2013 oziroma do zasedbe mest in daje ostale informacije vodnica Marinka po e. pošti: marinka.kozelj@gmail.com ali po tel. (01) 56 16 925 v večernih urah.
Marinka Koželj Stepic
.